Kebenaran pada rekahan dubur Rawatan

Kebenaran pada rekahan dubur Rawatan

Rekahan dubur ditakrifkan sebagai air mata dalam lapisan dubur, terutamanya di mana najis dikumuhkan. Air mata biasanya menjangkau ke arah cincin bulat otot sfinkter dubur dipanggil dalaman. Rekahan dubur akut apabila ia berlangsung selama kurang daripada enam minggu, ia menjadi kronik apabila ia melampaui enam minggu. Seseorang yang mengalami rekahan dubur pada mulanya akan mengalami pendarahan yang terkoyak, merobek, atau pedih selepas membuang air besar. Apabila fisur yang membangun, gejala-gejala ini kerap berlaku setiap selepas penyingkiran usus dan kesakitan rektum boleh bertahan beberapa minit hingga satu jam. Apabila fisur menjadi kronik, pendarahan akan berhenti tetapi kesakitan itu akan terus berterusan. Gatal-gatal dan kerengsaan kulit di sekitar dubur dan juga tanda-tanda lazim untuk fisur dubur.

Rawatan rekahan dubur harapan melegakan kesakitan dan kekejangan yang dialami semasa tempoh penyakit itu; ia juga bertujuan untuk menyembuhkan fisur. Awal rawatan rekahan dubur dan untuk menghilangkan sembelit, melembutkan najis dan mengurangkan kekejangan sfinkter dubur.

o Terapi serat adalah sejenis rawatan rekahan dubur yang menghalang lebih-kembung dubur. Ini boleh dilakukan dengan meningkatkan serat dalam diet yang akan membawa kepada kelembapan dan pukal daripada najis. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu kerana bahagian-bahagian makanan yang kaya dengan serat. Adalah lebih baik jika anda makan 20 hingga 35 gram setiap hari.

o Satu lagi jenis rawatan adalah mandi Sitz. Ini dilakukan dengan merendam kawasan dubur dalam air suam selama kira-kira 10 hingga 15 minit dua atau tiga kali setiap hari. Mandi sitz boleh dibeli di kedai-kedai ubat terkemuka; terdapat mangkuk walaupun mudah alih yang boleh digunakan bagi mereka yang pergi kerja dan sekolah. Jenis ini rawatan rekahan dubur memperbaiki aliran darah dan melegakan sfinkter dubur dalaman.

o GTN Topikal adalah satu rawatan rekahan dubur yang salap digunakan sekitar pembukaan dubur dua hingga tiga kali sehari; dan sebelum dan selepas buang air besar. GTN berfungsi sebagai rawatan rekahan dubur dengan meningkatkan aliran darah ke tisu yang cedera. Ia juga mengurangkan rasa sakit dan seterusnya memudahkan penyembuhan dengan mengurangkan tekanan dalam sfinkter dubur dalaman.

Dubur rawatan rekahan juga termasuk toksin botulinum, Nifedipine, diltiazem, dan pembedahan. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika anda berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Dia sentiasa sumber terbaik maklumat dubur soalan rawatan rekahan dan kebimbangan. Tiada dua pesakit yang persis sama dan cadangan mungkin berbeza-beza dari seorang ke seorang yang lain; yang terbaik adalah bahawa anda sentiasa mendapatkan panduan daripada seseorang yang biasa dengan keadaan individu anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar